VéloBaroque


14.08

Folie Doulce
Concertgebouw, Kamermuziekzaal

Doulce Mémoire wil het publiek via zijn concerten doen ontdekken in welke muzikale context spilfiguren uit de renaissance zoals Leonardo da Vinci, Michelangelo of koning Frans I werkten. Het ensemble wil zo vooral 16e­eeuws repertoire nieuw leven inblazen. Doulce Mémoire concerteert in heel wat concerthuizen in Frankrijk en verschillende wereldsteden. Het ensemble realiseerde opnames voor Outhere, Zig­Zag Territories, Naïve en Ricercar en krijgt vaak lovende kritieken in de gespecialiseerde pers.

Heart's Ease
Zolder Oud Sint- Janshospitaal

Sarah Ridy (Harp) was de eerste studente ooit die aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag een masterdiploma barokharp behaalde. Ze bespeelt de tripelharp en koos voor het Cellini­model van harpbouwer Rainer Thurau. Ridy trad op met verschillende ensembles in zowel Europa als Israël, Colombia en de VS. Daarnaast is ze als docent verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Joural d'un percussioniste errant
Kasteel Gruuthuse, Oostkamp

Autodidact Joël Grare heeft zowel een passie voor rock als voor 20e­eeuwse Russische en Franse muziek. Hij is bovendien gefascineerd door het klavecimbel en Centraal­Azië. Hij trad op met barokensembles en symfonie orkesten, maakte muziek voor films, theater én dansvoorstellingen, en stichtte het trio Around the World in 80 Minutes. De veelzijdige muzikant realiseerde twee cd­opnames bij Alpha.

Pilgrimage
Sint-Pieterskerk, Oostkamp

Utopia (ensemble) verenigt sinds 2015 vijf Belgische zangers met jarenlange ervaring bij topdirigenten als Philippe Herreweghe, Jos van Veldhoven en Paul Van Nevel. Het jonge vocale ensemble was meteen te gast op het Early Music Festival in Warschau en het Festival van Vlaanderen Mechelen. Dit jaar zijn ze ensemble in residentie in de Antwerpse Sint­Pauluskerk. Hun eerste cd kwam uit in april en is de eerste integrale opname van de zeven lamentaties van Cristóbal de Morales (Et’cetera).

Bach Plucked Unplucked
Gemeenschapscentrum GlaZ, Zedelgem

klavecimbel: Violaine Cochard
Piano: Edouard Ferlet

Mozarts Klarinetkwintet
Sint-Baafskerk, Sint-Andries

Vlad Weverbergh (klarinet) voelt zich thuis in vele stijlen: van klezmer over klassieke avant­garde tot Mozart. Hij wordt regel matig uitgenodigd als solist bij gerenommeerde ensembles en realiseerde heel wat opnames. Als docent bassetklarinet is hij verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. Sinds 2011 legt hij zich volledig toe op onderzoek naar onterecht onbekend repertoire. Daarvoor richtte hij in 2012 ook het Antwerpse Terra Nova Collective op, dat historisch onderzoek doet naar zowel bekende meesterwerken als vergeten composities.

BJO's Finest
Concertgebouw, Concertzaal

Brussels Jazz Orchestra brengt, met een dynamische orkestrale sound, originele composities en unieke arrangementen die geworteld zijn in de jazztraditie. Alle muzikanten zijn uitmuntende solisten, wat ook ruimte schept voor improvisatie. BJO creëerde producties met o.a. deFilharmonie, Tutu Poane en Brussels Philharmonic en concerteerde met muzikanten als Maria João, Toots Thielemans en Dave Douglas. Het ensemble heeft een ijzersterke reputatie, zowel in eigen land als op wereldniveau.

10:00 |