04.12
2020
Andrea concert 2 c Mario Leko

Andrea Buccarella's afspeellijst op Spotify

Bekijk de afspeellijst van Andrea Buccarella op Spotify en lees meer over zijn keuze.

Graag stel ik een zeer persoonlijke afspeellijst aan u voor, die iets vertelt over mijn muzikale traject, van het prille begin van mijn muzikale studies, langs de belangrijkste fases van mijn artistieke carrière, tot nu. Een muzikale biografie als het ware. Elk nummer is gekozen van een ander album dat telkens een belangrijk moment in mijn muzikale leven weerspiegelt.

De reis start met het bekende Palestrina's motet "Sicut cervus", dat het begin van mijn muzikale studies representeert, toen ik als kind zong als sopraan in de Sixtijnse Kapel. Het is een stuk waar ik erg van hou sinds de eerste keer dat ik het hoorde en dat ik honderden keren heb gezongen in de Sint-Pietersbasiliek. Daarna, geraakt door Bachs orgelmuziek, begon ik aan een opleiding orgel en kreeg ik de kans om Daniel Matrone te ontmoeten, orgelspeler en componist met wie ik hoofdzakelijk improvisatie en het romantische en eigentijdse repertoire bestudeerde. Hij was een van de meest cruciale en belangrijke figuren tijdens mijn opleiding en ik ben hem hier zeer dankbaar voor.

Het stuk dat ik gekozen heb is een opname van zijn composities, gespeeld door hem zelf en geïnspireerd door de verschillende periodes en muziekstijlen heen, van de Middeleeuwen tot de tegenwoordige tijd.

Met de ensembles Concerto Romano en Musica Aniqua Latina had ik mijn eerste ervaring in het genre van de Barokmuziek, wat ervoor zorgde dat ik interesse kreeg in de klavecimbel en in de studie van basso continuo. Met hen maakte ik ook mijn eerste opnames, waarvan ik enkele nummers voorstel in de lijst, van populaire tot heilige muziek en van de late Renaissance tot de ‘rijpere’ Barok.

Na deze ervaringen begon ik het Abchordis Ensemble te leiden, waarvoor ik een diepgaand onderzoek startte, op zoek naar muzikale meesterwerken uit het verleden die nog niet werden gespeeld in de hedendaagse tijd, met speciale aandacht voor het religieuze repertoire uit 18e-eeuws Italië. Naast het leiden van het ensemble ging ik verder met mijn studies klavecimbel samen met Enrico Baiano en later met Andrea Marcon, met wie ik ook mijn eerste ervaring in de productie van Opera had met Handel's "Il Parnasso in festa" en "Alcina".

Uiteindelijk ging mijn droom in vervulling en kon ik een solo album opnemen, waarvan ik graag J.S. Bach's Toccata BWV 912 voorstel. Ik heb telkens slechts één nummer van elk album gekozen, maar uiteraard raad ik het volledige album aan.


03.09
2020

Mozart - Hummel - Beethoven

Johann Nepomuk Hummel was een van de meest geprezen pianisten van zijn tijd, wiens muziek de transitie verklankt van het classicisme naar de romantiek. Behalve een uitgebreide collectie van eigen composities schreef Hummel ook verscheidene arrangementen van bestaande orkestrale werken voor kamermuziek, zoals de pianoconcerto’s van zijn leraar Wolfgang Amadeus Mozart of de symfonieën van zijn vriend Ludwig van Beethoven.
De Roemeense pianiste Aurelia Visovan, eerste laureate van MA Competition 2019, brengt op 11 september haar langverwachte cd Mozart – Hummel – Beethoven uit. Het boeiende programma bevat naast Hummels eigen Pianosonate in f, op. 20, zijn arrangementen voor fluit, piano, viool en cello van Mozarts Pianoconcerto in c en Beethovens Eerste Symfonie in C. De cd is het resultaat van een samenwerking tussen Outhere Music en MA Competition.


03.09
2020

MA Festival 20 Online


MA Festival zit er alweer op, maar toch kan u dankzij Klara en Evil Penguin Tv nog volop nagenieten van onze 57e editie. Volg op 3 september via Klara Live de heruitzending van het concert O Gloriosa! met InAlto. Nadien is het concert nog twee weken te beluisteren op de website www.klara.be en de gratis Klara-app. Ook Evil Penguin Tv stelt twee concerten van MA Festival beschikbaar op www.evilpenguintv.com. Vraag nu uw gratis proefabonnement aan om toegang te krijgen tot de volledige catalogus en herbeleef er Leçons de ténèbres met Capriola di Gioia en Ruins met Pitou en B.O.X.


28.07
2020

MA Festival, een veilige plek

MA Festival gaat deze week van start en zet de veiligheid en de gezondheid van u, ons publiek, van musici en personeel op de eerste plaats. We volgen de richtlijnen van overheid en experten nauwgezet op. De capaciteit voor onze concerten is daarom beperkt tot 100 personen.
Bekijk de Corona maatregelen voor uw concertbezoek hier.


22.07
2020

Rinus Van de Velde X MA Festival

Sinds 2020 nodigt MA Festival elk jaar een hedendaagse kunstenaar uit om met recent werk in dialoog te gaan met het festivalthema. Rinus Van de Velde (b. 1983, Leuven) bijt de spits af en stelt twee van zijn werken tentoon in de Kamermuziekzaal van het Concertgebouw van 1 augustus tot en met 30 augustus, als deel van het Concertgebouw Circuit.

Meer info over deze installatie vindt u hier.


20.07
2020

Teaser MA Festival 2020

Bekijk hier de teaser van ons festival.
MA Festival 2020 vindt plaats van 01.08 tot 09.08.2020.
Meer informatie over het programma vind je hier


29.06
2020

Ticketverkoop MA Festival 2020

De voorverkoop voor de Vrienden van het MA Festival start op 13 juli om 10u.
De algemene verkoop start op 20 juli om 10u.

De bestelprocedure is eenvoudiger dan ooit, aangezien we enkel ongenummerde plaatsen ter beschikking stellen. We raden u hierbij aan om uw tickets online te bestellen via deze website. Wanneer een voorstelling uitverkocht is, kan u zich inschrijven op de wachtlijst. Daarna wordt u persoonlijk op de hoogte gebracht.

Indien u toch liever naar het bespreekbureau In&Uit komt, dan verzoeken we u de regels van social distancing te respecteren en een mondmasker te dragen. Het In&Uit kantoor is geopend van maandag tot zaterdag van 10u tot 17u en op zon-en feestdag van 10u tot 14u.

Het MA Festival team