10.05
2021

Dit zijn de halve finalisten van MA Competition 2021

Afgelopen weekend kon het grote publiek genieten van 61 getalenteerde jonge muzikanten die alles gaven op traverso, blokfluit, barokhobo, barokviool, barokcello en viola da gamba. En dat deden ze massaal! de livestream van de eerste ronde van MA Competition werd meer dan 3600 keer bekeken door mensen uit 35 verschillende landen.

Zonet werden de namen van de halve finalisten bekendgemaakt door juryvoorzitter Jan De Winne. De jury koos uitzonderlijk veertien kandidaten door het hoge niveau van de inzendingen.
Deze veertien muzikanten zullen we tijdens MA Festival in augustus verwelkomen in Brugge om deel te nemen aan de halve finale op 12 augustus. Op 14 augustus strijden vier van hen tegen elkaar in de finale van MA Competition 2021.

Deze veertien muzikanten gaan door naar de halve finale:

 • Emanuele Abete
 • Teodoro Baù
 • Eleonora Bišćević
 • Ursina Maria Braun
 • Sophie de Bardonnèche
 • Minori Deguchi
 • Hojin Kwon
 • Noémie Lenhof
 • Beniamino Paganini
 • Nina Pohn
 • Lea Sobbe
 • Daria Spiridonova
 • Hed Yaron Meyerson
 • Yuan Yu

Bekijk de kandidaten hier.


07.05
2021

Bekijk de MA Competition livestream hier!

Volg de eerste ronde van de MA Competition hier live!


30.04
2021

Save the date MA Competition: 7-9 mei

De eerste ronde van MA Competition komt steeds dichterbij. In het weekend van 7 tot en met 9 mei kunt u de livestream van MA Competition volgen op de website en zo de meer dan 60 kandidaten leren kennen.
Samen met de jury kunt u de kandidaten voor het eerst aan het werk zien tijdens drie dagen vol oude muziek. Elke dag komen zo'n twintig kandidaten aan bod en op maandag 10 mei om 18u worden de namen van de 12 halve finalisten live bekendgemaakt.

Ontdek alles op www.macompetition.com.


27.01
2021

MA Festival 2021

Vol nieuwe moed kijkt MA Festival uit naar volgende zomer. Achter de schermen zet ons team alles op alles om u opnieuw veilig met talloze concerten in en rond Brugge te verwelkomen. Hou alvast vrijdag 6 augustus tot zaterdag 14 augustus vrij, want dan vindt MA Festival 2021 plaats met op zondag 8 augustus de muzikale fietsroute VéloBaroque.

We geven u alvast enkele data mee:

 • 07.05-10.05: Eerste ronde MA Competition (online)
 • Nog te bepalen: Start algemene ticketverkoop
 • 06.08: Openingsconcert MA Festival 2021
 • 08.08: VéloBaroque
 • 14.08: Finale MA Competition
 • 14.08: Slotconcert MA Festival 2021

De volledige programmatie wordt later bekendgemaakt.


25.01
2021
Femke Gyselinck

Femke Gyselinck's afspeellijst op Spotify

Kunt u niet wachten op een nieuwe editie van MA Festival? Geniet dan het hele jaar door van de mooiste oude muziek via de afspeellijsten van MA Festival op Spotify, speciaal voor u samengesteld. Maandelijks presenteren wij voor u een afspeellijst met bekendere muziek en nieuwe ontdekkingen. Deze worden samengesteld door musici of specialisten uit de MA Familie.

De eerste afspeellijst van het jaar werd samengesteld door choreografe Femke Gyselinck.

"Als choreografe ligt mijn expertise hoofdzakelijk bij dans en minder bij barokmuziek. Toch wilde ik graag een afspeellijst samenstellen voor MA Festival omdat ik een kostbare herinnering heb aan het werk Pygmalion Double Bill dat ik samen met Korneel Bernolet & Apothéosis presenteerde tijdens het MA Festival van 2019.
Daarnaast heb ik ook een onstilbare honger naar muziek, dus deze gelegenheid gaf me de uitgelezen kans om nieuwe muziek te ontdekken, met de nadruk op ‘nieuwe muziek’. Ik wilde namelijk niet opnieuw de geliefde en alom bekende componisten een platform geven, maar de voor mij onbekende vrouwelijke barok componisten hoorbaarheid geven.
Om me tijdens deze zoektocht bij te laten staan, schreef ik mijn barokminnende Facebookvrienden aan met de vraag welke muziek van vrouwelijke barokcomponisten zij zouden aanraden. Hun tips gaven me grofweg 48 uur aan muziek waaruit ik een selectie gemaakt heb. Hopelijk geniet het MA publiek evenzeer van deze afspeellijst als ikzelf."


Beluister hier de afspeellijst.


18.12
2020

MA Competition 2021

De MA Competition – gestart in 1964 – heeft zich als prestigieus internationaal muziekconcours ontwikkeld tot een ongeëvenaarde talentenpoel. Elk jaar genieten buitengewone opkomende muzikanten van over de hele wereld van de mogelijkheid om in dialoog te gaan met beroepsmusici in het veld van de oude muziek en zo hun artistieke uitvoering te perfectioneren. MA Competition bracht de internationale carrière van heel wat gekende musici, onder wie Christophe Rousset (°1961), Kristian Bezuidenhout (°1979), Dmitry Sinkovsky (°1980), Jean Rondeau (°1991) en Justin Taylor (°1992) in een stroomversnelling.Om optimaal tegemoet te komen aan de noden van jonge musici van vandaag, voert MA Competition vanaf heden een aantal vernieuwingen op vlak van organisatie en format door. Zo zal de eerste ronde voortaan digitaal verlopen en reeds in mei plaatsvinden. De jury en het publiek zullen via online streaming de kandidaten voor het eerst leren kennen. Deze eerste ronde zal plaatsvinden van 7 tot en met 10 mei 2021. Na de deliberatie van de eerste ronde op 10 mei 2021 maakt de jury de namen van de 12 musici bekend die naar de halve finale doorgaan. Deze zal live plaatsvinden in Brugge op donderdag 12 augustus en de finale op zaterdag 14 augustus tijdens MA Festival 2021.

Lees alles op de MA Competition Website.


04.12
2020
Andrea concert 2 c Mario Leko

Andrea Buccarella's afspeellijst op Spotify

Bekijk de afspeellijst van Andrea Buccarella op Spotify en lees meer over zijn keuze.

Graag stel ik een zeer persoonlijke afspeellijst aan u voor, die iets vertelt over mijn muzikale traject, van het prille begin van mijn muzikale studies, langs de belangrijkste fases van mijn artistieke carrière, tot nu. Een muzikale biografie als het ware. Elk nummer is gekozen van een ander album dat telkens een belangrijk moment in mijn muzikale leven weerspiegelt.

De reis start met het bekende Palestrina's motet "Sicut cervus", dat het begin van mijn muzikale studies representeert, toen ik als kind zong als sopraan in de Sixtijnse Kapel. Het is een stuk waar ik erg van hou sinds de eerste keer dat ik het hoorde en dat ik honderden keren heb gezongen in de Sint-Pietersbasiliek. Daarna, geraakt door Bachs orgelmuziek, begon ik aan een opleiding orgel en kreeg ik de kans om Daniel Matrone te ontmoeten, orgelspeler en componist met wie ik hoofdzakelijk improvisatie en het romantische en eigentijdse repertoire bestudeerde. Hij was een van de meest cruciale en belangrijke figuren tijdens mijn opleiding en ik ben hem hier zeer dankbaar voor.

Het stuk dat ik gekozen heb is een opname van zijn composities, gespeeld door hem zelf en geïnspireerd door de verschillende periodes en muziekstijlen heen, van de Middeleeuwen tot de tegenwoordige tijd.

Met de ensembles Concerto Romano en Musica Aniqua Latina had ik mijn eerste ervaring in het genre van de Barokmuziek, wat ervoor zorgde dat ik interesse kreeg in de klavecimbel en in de studie van basso continuo. Met hen maakte ik ook mijn eerste opnames, waarvan ik enkele nummers voorstel in de lijst, van populaire tot heilige muziek en van de late Renaissance tot de ‘rijpere’ Barok.

Na deze ervaringen begon ik het Abchordis Ensemble te leiden, waarvoor ik een diepgaand onderzoek startte, op zoek naar muzikale meesterwerken uit het verleden die nog niet werden gespeeld in de hedendaagse tijd, met speciale aandacht voor het religieuze repertoire uit 18e-eeuws Italië. Naast het leiden van het ensemble ging ik verder met mijn studies klavecimbel samen met Enrico Baiano en later met Andrea Marcon, met wie ik ook mijn eerste ervaring in de productie van Opera had met Handel's "Il Parnasso in festa" en "Alcina".

Uiteindelijk ging mijn droom in vervulling en kon ik een solo album opnemen, waarvan ik graag J.S. Bach's Toccata BWV 912 voorstel. Ik heb telkens slechts één nummer van elk album gekozen, maar uiteraard raad ik het volledige album aan.