15.12
2021

MA Festival zoekt Artistiek Directeur

Wij zijn op zoek naar een nieuwe collega! Heeft u ambities om MA Festival verder te laten evolueren op artistiek vlak en wil u instaan voor de festivalprogrammatie van hoogstaande nationale en internationale producties tijdens de komende drie edities van MA Festival? Bekijk de vacature hier.


19.11
2021

Teodoro Baù's Spotify playlist

Teodoro Baù, laureaat van MA Competition 2021, deelt zijn favoriete muziek met het publiek van MA Festival. In zijn afspeellijst wil hij daarnaast ook de muziek die hem inspireerde en beïnvloedde doorheen zijn muzikale carrière aan bod laten komen.

Geniet van deze en andere afspeellijsten samengesteld door leden van de MA familie op het Spotifykanaal van MA Festival en lees het volledige verhaal van Teodoro Baù op mafestival.be.

In deze playlist wilde ik niet alleen de muziek verzamelen die ik het leukst vind, maar vooral alles wat een sterke impact heeft gehad op mijn muzikale groei. Alle stukken en artiesten in deze lijst hebben een sterke en diepe betekenis voor mij.

De luit was mijn eerste instrument en ik begon het als kind te bespelen. Ik herinner me nog dat mijn ouders me meenamen naar een Hopkinson Smith-concert in Vicenza, misschien wel een van de eerste professionele concerten die ik bijwoonde. Het was een onthullende ervaring. Aan het einde van het concert gaven mijn ouders me de plaat waarop Hopkinson Smith Kapsberger speelt, en het lukte me zelfs om zijn handtekening te krijgen. Ik heb deze plaat ontelbare keren beluisterd en ik bewaar hem nog steeds als iets heel kostbaars.

Het volgende stuk is een eerbetoon aan mijn luitleraar, de leraar die mij het langst vergezelde, Massimo Lonardi. Ik heb ook de bewerking naar een fantasie van Francesco da Milano, zijn favoriete auteur, opgenomen. Na een paar jaar luit te hebben gespeeld, ben ik viola da gamba gaan spelen, een instrument waarmee ik direct affiniteit vond. Zoals altijd in het leven speelt geluk een heel belangrijke rol, en een van mijn fortuinen was dat ik buitengewone leraren vond, allemaal heel verschillend. Ik ben elk van hen dankbaar en wil een stuk in deze playlist aan hen opdragen: Claudia Pasetto en Alberto Rasi (Cima), Paolo Pandolfo (Abel), Vittorio Ghielmi (Marais).

Vervolgens wil ik aan deze verzameling vier andere muzikale figuren toevoegen die voor mij grondleggers zijn geweest: Sophie Watillon, vanwege haar gratie, zo licht en helder. Pedro Memelsdorff, voor het fijne beitelwerk dat hij in elke noot stopt. De Giardino Armonico, een onvergelijkbaar klankmodel, en Giuliano Carmignola, meester van cantabile en legato.

Ik heb altijd een fascinatie gehad voor een bepaald soort stemmen. Het was moeilijk om twee voorbeelden te kiezen, maar hier zijn ze: Sara Mingardo en Fritz Wunderlich.

Tot slot wil ik deze playlist afsluiten met vier stukken die het verhaal van mijn huidige activiteiten kunnen vertellen: ten eerste La Fonte Musica. Precies tien jaar geleden legde Michele Pasotti mij een vedel in handen om deze zeer bizarre muziek te spelen. Ik ben deze groep, met wie we de afgelopen tien jaar grootse en intense momenten beleefde, erg dankbaar. Hier is een klein fragment uit het monumentale werk dat we in 2018 voltooiden, de opname van de volledige Zacara da Teramo, een werk dat ons een half jaar kostte, tussen repetities, concerten en opnames.

Vervolgens een andere groep waarmee we veel te weinig concerten doen, Le Girandole Armoniche. Het werk met Esther Crazzolara en Federica Bianchi begint vanuit een prachtige synergie die ons ertoe bracht om sinds 2012 samen te werken, hetzelfde jaar waarin ik begon te werken met La Fonte Musica, en waarin ik ook Andrea Buccarella ontmoette (er gebeurde zoveel in 2012 !), met wie ik regelmatig in duo speel. Er zijn nog geen opnames van ons tweeën beschikbaar (ze komen binnenkort 😉), maar ik wil aan deze afspeellijst een stuk van zijn album "Toccata" toevoegen. Andrea is een muzikant zoals weinig anderen, met een ongelooflijk muzikaal bewustzijn dat je duidelijk kunt horen in dit stuk.

Eindelijk een opname waarin ik contrabas speel. Het is een belangrijk onderdeel van mijn opleiding geweest en ik heb veel geleerd sinds ik het rond 2014 begon te bestuderen (en, ik moet zeggen, het is de afgelopen jaren ook belangrijk geweest voor mijn economische overleving). Hier vind je een aria die ik met veel plezier heb opgenomen, samen met mijn vrienden van het ensemble Los Elementos. - Teodoro Baù13.10
2021
E9 A0084 kopie

De Blauwe Schaduw

Kunstenaar Bendt Eyckermans selecteerde voor MA Festival 21 verschillende kunstwerken rond het thema Mind & Body. In de kortfilm 'De Blauwe schaduw', die afgelopen zomer vertoond werd tijdens MA Festival, krijgt de kijker een intieme kijk in het leven van de kunstenaar. Bekijk de volledige film hier.


20.08
2021

Spotify afspeellijst Lieselot De Wilde

Zin in meer oude muziek? Beluister dan zeker de Spotify afspeellijst die sopraan Lieselot De Wilde samenstelde voor MA Festival! Het is een lijst met oude muziek van overal ter wereld waar je best naar luistert als naar een concert. Het is een verhaal, verteld via muziek, een verder spinnende reis door tijd en ruimte waarin de ene wereld echoot in de andere. Beluister de afspeellijst hier.


14.08
2021
236293238 1202229370295899 1880030590658037059 n

Teodoro Baù wint MA Competition 21!

Vandaag schitterden de vijf finalisten tijdens de langverwachte finale van de MA Competition. Elk van hen speelde één solowerk, één soloconcerto en een van de zes unieke lamento's die de Belgische componiste Heleen Van Haegenborgh creëerde. Zonet maakte Jan De Winne, voorzitter van de jury, de namen van de laureaten bekend.

 • Eerste prijs: Teodoro Baù (viola da gamba)
 • Tweede prijs: Ursina Maria Braun (barokcello) & Hojin Kwon (blokfluit)
 • Eervolle vermelding: Lea Sobbe (blokfluit)
 • Eervolle vermelding: Minori Deguchi (barokviool)
 • Prijs van het publiek: Hojin Kwon
 • Outhere Award: Teodoro Baù


De winnaar gaat naar huis met een geldprijs en een internationale concertreis. Deze beloftevolle artiest krijgt ook de kans om een cd op te nemen bij het prestigieuze label Ricercar.

De Italiaanse Teodoro Baù (1992) studeerde viola da gamba aan de Schola Cantorum Basiliensis bij Paolo Pandolfo en aan de Mozarteum in Salzburg bij Vittorio Ghielmi. In 2015 won Baù de eerste prijs bij de Bach-Abel Competitie in Köthen. Met het ensemble La Fonte Musica verkent hij het ars subtilitor-repertoire op de middeleeuwse vedel, en nam hij cd’s op bij internationale platenlabels als Alpha, Arcana en Decca.


12.08
2021

Ontdek de finalisten van MA Competition 21 hier!

Vandaag speelden de veertien halvefinalisten van de MA Competition voor één van de vijf plaatsen in de finale op zaterdag 14 augustus.
Zonet werden de namen van de finalisten bekendgemaakt door juryvoorzitter Jan De Winne.
Deze vijf muzikanten strijden tegen elkaar in de finale van MA Competition 2021 op 14 augustus om 13u30.

 • Teodoro Baù
 • Ursina Maria Braun
 • Minori Deguchi
 • Hojin Kwon
 • Lea Sobbe

Hier kunt u meer info over de finalisten vinden.


05.08
2021
Download

Christoph Hefti creëert een unieke scenografie voor MA Festival 2021

Kunstenaar-ontwerper Christoph Hefti liet zich inspireren door ons festivalthema ‘Mind & Body’ en creëert een unieke scenografie voor alle concerten die in de Concertzaal en de Kamermuziekzaal plaatsvinden. Hefti begon na zijn studies textielontwerp in Zürich en mode aan Central Saint Martins in Londen met ontwerpen voor Jean-Paul Gaultier in Parijs en Dries Van Noten in Antwerpen.

De meest recente projecten van de artiest zijn onder meer een tegelvloer voor de entree van het Gentse Kunstencentrum Vooruit, een textielbehang voor de flagshipstore van Maison Dandoy in de Koninginnegalerij, een decorontwerp met een bedrukt gordijn voor een performance van Diederik Peeters en bedrukte stoffen voor Zwitserse modeontwerper Julian Ziegerli.

Van 6 t.e.m. 14 augustus kunt u de ontwerpen van Christoph Hefti komen bewonderen tijdens een van uw concerten op MA Festival!