Younger than Jesus
Geïnspireerd door het feit dat sommige van de meest innovatieve verwezenlijkingen, zowel in de muziek als in de beeldende kunsten, het werk zijn van jonge, getalenteerde persoonlijkheden, biedt MA Festival een podium aan inspirerende muzikanten en kunstenaars die jonger zijn dan 33.
Tijdens MA Festival 2023 neemt Hendrik Lasure de rol van curator op zich. Hij programmeert drie op zich staande concerten die een reeks vormen onder de naam ‘Younger than Jesus’.

Wie is Hendrik Lasure?
◊ Geboren in Brugge
◊ Studeerde jazzpiano
◊ Componist
◊ Schrijft voor theater en film
◊ Lid van SCHNTZL, Bombataz en warm bad
◊ Bracht onlangs een eigen plaat met Nederlandstalige muziek uit

Interview met Hendrik Lasure
Wat vind je van de term ‘Younger than Jesus’?
Ik vind dat een heel goed gevonden, catchy term die aangeeft dat ook oude muziek licht kan worden opgevat.
Wat is je link met oude muziek?
Mijn vader heeft lang gezongen bij Ex Tempore. Mijn vroegste muzikale herinneringen, dat zijn ik en mijn zus die elk weekend in een kerk zitten. Wij volgden mijn vader op tournee en lazen strips of sliepen in de kerk als het concert bezig was. Muziek uit dat tijdperk resoneert nog altijd op een heel speciale manier met mij. Dat beïnvloedde volgens mij ook mijn manier van harmonie interpreteren binnen jazz.
Younger than Jesus is een project waarin de meeste artiesten jonger zijn dan 33 jaar. Waarom is dit belangrijk denk je?
Ik denk dat het doel van een artistiek directeur is dat het festival nieuw leven ingeblazen wordt en om de oude muziek naar vandaag te brengen. Dan is het belangrijk dat er mensen zijn, en leeftijd is hier niet per se de grote factor, die daar risico’s in durven nemen. Mensen die gewoon dingen proberen met die canon en daar gewoon voor durven gaan zonder op te passen voor de norm. Het kan goed zijn dat er mensen de projecten niet tof gaan vinden, maar dat is zo met goeie dingen. Je moet gewoon volledig voor een idee gaan.
Wat ontroert je/windt je op/raakt je in muziek/kunst?
Dat is een moeilijk vraag. Het mysterie is voor mij toch heel belangrijk. Als ik niet goed snap wat er mij ontroert aan iets. Idealiter ga ik naar een voorstelling en ik weet niet waarom maar op het einde ben ik aan het huilen. Maar ik mag het niet te goed verstaan. Dat is ook de kracht van een concert. Een soort van verbintenis, ook al praat je niet met de mensen waar je naast zit, toch voel je je samen. In muziek is dat voor mij vaak het gevoel dat het buiten de tijd staat.
Wat inspireert jou het meest?
De klank op zich. Alles wat ik doe komt voort vanuit pingelen op de piano. Een goed voorbeeld daarvan is het creatieproces van een band waarin ik speel, Bombataz. Dat is muziek om op te dansen en wij maken alles samen, al jammend. Dat gaat heel traag en altijd als we zoeken naar een nieuw deel dan lukt dat niet. Dan zijn we tot in den treure iets aan het herhalen. Maar vanaf het moment dat het pauze is en we ontspannen zijn en iemand zit te pingelen, dan vind er altijd iemand iets nieuws. Dat is altijd zo. Het is als Einstein die een wandeling gaat maken en dan ineens een ingeving heeft.

Bach Motetten in een warm bad
Tijdens het eerste concert van de reeks Younger than Jesus gaat Hendrik Lasure in dialoog met het motet Jesu, meine Freude van Johann Sebastian Bach. Lasure componeert voor de gelegenheid enkele nieuwe werken en laat zich daarbij leiden door de harmonie van de originele motetten gebracht door Florian Heyerick’s Ex Tempore. De elektrische gitaren, synthesizer, bas en drums van warm bad, Lasure’s ensemble, creëren een koor van snaren in de Brugse Sint-Gilliskerk.
Muziek van o.a. Johann Sebastian Bach (1685−1750)

Beiaardconcert Younger than Jesus
Curator van Younger than Jesus Hendrik Lasure waagt zich tijdens MA Festival aan een uitdaging. Op 10 augustus zal hij een live concert spelen op de beiaard van het Belfort van Brugge en dat zonder ervaring met het bespelen van een beiaard.
Vanaf 13u is iedereen welkom op de Grote Markt om toeschouwer te zijn van de vuurdoop van Hendrik Lasure op beiaard.

Oude muziek in de remix
Oude muziek in de remix, dat is wat curator Hendrik Lasure plant tijdens het derde concert van de reeks Younger than Jesus. In de Abdijschuur Ter Doest gaan enkele muzikanten aan de slag met muziek uit de Middeleeuwen. De oude muziek wordt live gespeeld door het ensemble Rubens Rosa en ter plaatse omgevormd tot een hedendaagse remix. Het wordt een dans van klanken, zonder beats, maar met heel veel kleur.